Kefillik İçin Aranan Şartlar Nelerdir - Kimler Kefil Olabilir

07:10

Kefillik Şartları 2018

Kefillik İçin Aranan ŞartlarYazımızda kefillik için aranan şartların ne olduğunu, kefillik için kredi notunu, kredi çekerken kefillik durumunu ve olacakları sizler için araştırdık. Kefil, kredi çekerken kredi alan kişinin bankaya parayı ödeyememesi durumunda ya da imzalanan sözleşmeye alıcı tarafın uymadığı taktirde bu sözleşmede yer alan şartları yerine getirecek kişidir. Bu yüzden bankalar kredi çekecek kişi ile kefil arasında pek fark görmez ve kefil olacak kişilerde bazı şarlar ararlar. 2012 yılında hayatımıza giren Borçlar Kanunu yasası ile kredi için kefil olacak kişi üzerindeki sorumluluk biraz olsun azaltılmış olsa da sözleşmede imzalanan şartlar yerine gelmediği taktirde borçlu yerine ödeme yapmak zorunda kalacaktır.


Kefilin Sorumluluğunun Doğması İçin Gereken Şartlar

Kefilin sorumluğunun doğabilmesi için bazı şartlar vardır. Kefil bu şartları sağladığı taktirde işlem uygulanabilir. Kefilin sorumluluğunun doğabilmesi için gerekli olan şartlar:

  • Kefaletin yazılı bir sözleşme ile yapılması,
  • Borçluya kefalet tutarının açıkça sözleşmede belirtilmesi gerekir.

Bu iki durumu kapsamayan kefalet sözleşmeleri Borçlar Kanuna göre geçersizdir.


Kefilde Aranan Şartlar

Bankalardan kredi başvurusunda bulunan bir bireyin kredi için göstereceği kişi, kefillik için aranan şartları sağlaması gerekir. Kredi çekecek kişide aranan şartlar kefil içinde neredeyse aynıdır. Bankaya her getirilen kişiyi kefil olarak kabul etmeyebilir.  Peki, kefilde aranan şartlar nedir?

  • Öncelikle kredi için kefil olacak kişinin reşit olması gereklidir. Yani 18 yaşın üstündeki kişiler kefil olabilir.
  • Herhangi bir şekilde haciz veya icra gibi borç takibi yaşamaması gereklidir.
  • Kefilin gelir durumunun krediyi karşılayabilecek düzeyde olması lazımdır.

BAĞ-KUR kaydı bulunanlar, Ticaret ve Sanayi odasına kaydı bulunanlar ile doktor, mühendis ve avukatlık gibi saygın mesleklere sahip kişilerde kefil olabilmektedirler. Genel olarak kefillerde bu şartlar olmakla beraber kefillerin KKB kredi notuna da bakılmaktadır. Bu nedenle banka kredisi için kefil olacak kişilerin kredi notunun belli bir düzeyde olması gerekir.
Genel olarak kefillik için aranan şartları gelir durumu, borçları, ödemeleri ve ödeme düzeni önemli noktaları oluşturmaktadır. Çünkü kefil banka borcuna ortak demektir. Yani borçlunun ödeyemeyeceği durumda kefilin borcu ödemesi için bu şartlar gereklidir. Bu nedenle kefil olurken iyi düşünerek doğru karar veriniz. Yazımızda kefil için aranan şartları ve gereklilikler anlattık bu durumla sormak istediğiniz bir soru veya konu varsa yorum atabilirsiniz en kısa süre içinde cevaplamaya çalışacağız.


' yorum yapınız 22 Cevap "Kefillik İçin Aranan Şartlar Nelerdir - Kimler Kefil Olabilir"

Adsız dedi ki...

Benim maasimda bosanmadan dolayi haciz var ben eminevimde arkadasima konut icin kefil olabilirmiyim?

Banka Bilgi dedi ki...

Bu konuyu kredi başvuracağınız banka ile görüşmeniz gerekiyor.

Unknown dedi ki...

Slm kefilden evli ise esininde imzasinin gerektigini soylediler bankada bu durum nedir neden isteniyor

Unknown dedi ki...

Ben İstanbuldayım kefil olacak kişi ş urfa da kefil olabilir mi?

Banka Bilgi dedi ki...

Kefil kişi farklı bir ilde olabilir. Bunu bankanız ile görüşmeniz gerekiyor.

Banka Bilgi dedi ki...

Borçlar Kanununun 584. Maddesinde bu durum açıkça belirtilmiştir. Mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir.

Unknown dedi ki...

Günaydın banka sicilim bozuk kefille kredi çekme sansim var mi lütfen kesin c doğru bir cevap alabilrmiyim

Unknown dedi ki...

Acilencevap lutfen

Unknown dedi ki...

Emekli kisiler kefil olabilirmi yeni kanunla degismis dendi yardim lutfen

Unknown dedi ki...

Merhaba 4bin tl maaşla çalışıyorum maaş musterisi olduğum bankadan maaşının 10 katı kadar kredi cekicem düğün icin benden kefil isterler mi? Ayrıca isterlerse nisanlim olabilir mi banka sicili bozuk ama çok uzun zamandır aynı işletmede düzenli olarak çalışıyor kafilligi kabul olur mu? Teşekkürler

Unknown dedi ki...

Mrb duzenli odemekte oldugum kredim we kredi kartlarim war.evim kira.konut kredisi icin kefilligim kabul olurmu acaba ? K

Unknown dedi ki...

Kefil olarak imza attım müteselsil kefilim yazısını yazdım ama kredi miktarini ben yazmadım bu durumda kefalet geçerli midir

BankaBilgi.net Yönetici dedi ki...

Düzenli ödemeler ve krediniz bulunduğu halde kefil olabilirsiniz. Bu durumlarda bankanın sizlere karşı tutumu da önemlidir. Kefil olurken imza atarken kredi miktarını siz belirlemezsiniz, sadece kişiye karşı kefil olduğunuzu beyanda bulunursunuz.

Unknown dedi ki...

Merhabalar eşim kredi çekecek kredi puanı düşük olduğu için kefil istediler ziraat bankasından kefil olacak kişinin hiç banka geçmişi yok hic kredi çekmemiş ve kredi karti kullanmamis SGK ve 2.000 TL maaş alıyor kefilligi kabil olur mu

Unknown dedi ki...

Merhaba kefil kardeş olabilir mi

Unknown dedi ki...

Merhaba anne baba. Veya abi kefil olabilirmi

Unknown dedi ki...

Benim hala ödenmekte olan kredim oldugu halde bi baskasina kefil olqbilirmiyim

Unknown dedi ki...

Annem kefil olabilirmi

Unknown dedi ki...

Baska bir kredi borcum var yinede kefil olabilirmiyim

Unknown dedi ki...

Esnaf olan bir kişi emekli birine kefil olabilirmi

Unknown dedi ki...

Merhaba pandemi döneminde kefillik için eş rızası şartı kalktımı

Unknown dedi ki...

Evim satıgım kişiye evi satan kişinin kardeşini kefil ola birmi

Yorum Gönder

Bu blogta yorum yapan kullanıcıların yorumlarından sitemiz sorumlu değildir. Lütfen yorumlarda Telefon ve iletişim bilgisi vermeyelim.