Müşteri Danışmanı Nedir? Nasıl Olunur?

müşteri danışmanı nedir


Müşteri danışmanı, genel olarak bağlı olduğu kurumun müşterilerine ürün ve hizmetleri takdim etmekten, müşterilerden gelen talep ve şikayetlerle ilgilenmekten sorumludur. Müşteri danışmanı şikayetleri yönetir. Müşteri ilişkileri danışmanlarının sorumlulukları bağlı olduğu kuruma göre de değişebilir. Hangi sektör olursa olsun müşteri her zaman çok önemlidir. Dolayısıyla müşteri ile ilgilenen danışmanların de önemi büyüktür.

Müşteri danışmanları öncelikle kuruma gelen müşterileri karşılar, taleplerini dinler ve onlarla ilgilenir. İhtiyaçlarını anlamak ve karşılamak amacıyla onlara bir takım sorular yöneltebilir. Müşterinin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde anladıktan sonra ihtiyaçlarına yönelik ürün ve hizmeti sunar. Müşterinin ürün seçmesi için yardımcı olur ve gerekli durumlarda ürün için satış sonrası desteği de sağlar. Şikayet ya da talep oluşması durumunda çözüm önerileri sunarak hem müşteriye hem de bağlı olduğu kuruma yardımcı olur.

Gerekli olduğu durumlarda müşterinin yardım alması için onu daha yetkili, konuyla alakalı olan departmana yönlendirir. Müşterilerle yüz yüze olduğu gibi telefon görüşmesi ya da e-mail yoluyla da iletişim kurabilir. Bağlı olduğu kurumun kampanyaları hakkında müşterileri bilgilendirmekle sorumludur. Müşteri ilişkileri danışmanı kurumun satış hedeflerinin gerçekleştirilmesinde yardımcı olur. Müşterilerin bilgilerini kaydeder ve dosyalar. Müşteri ilişkileri danışmanı müşterinin beklentilerini karşılar ve müşterinin tatmin olmasını sağlar.

Nasıl Müşteri Danışmanı Olunur?

Müşteri danışmanlarının görev ve sorumlulukları kurumlara göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle de kuruma göre müşteri ilişkileri danışmanında aranılan kriterler de değişir. Bir bankada müşteri danışmanın yaptığı görevle mağazada çalışan müşteri danışmanının yaptığı görev bir çok yönden benzerlik gösterse de bire bir aynı değildir. Firmalar gösterdikleri faaliyetlere göre müşteri ilişkileri danışmanlarında farklı eğitim seviyeleri arayabilirler.

Müşteri danışmanları müşteri çoğu zaman ilk iletişim kuran kişi olduğu için kurum içinde önemli bir yere sahiptir. Genel olarak bir müşteri ilişkileri danışmanının sahip olması gereken kriterler şöyledir: Müşteri danışmanının yoğun stresli durumlarda dahi sorunlarla baş edebilecek kapasitede olması gerekir. Müşterilere güler yüzle, hoşgörü ile yaklaşması ve ikna kabiliyetinin yüksek olması gereklidir. Müşteri danışmanları dış görünüşüne dikkat etmelidir. Ekip olarak çalışmaya yatkın olmalıdır.

" Müşteri Danışmanı Nedir? Nasıl Olunur?"' yorum yapınız

Yorum Gönder

Bu blogta yorum yapan kullanıcıların yorumlarından sitemiz sorumlu değildir. Lütfen yorumlarda Telefon ve iletişim bilgisi vermeyelim.