Kredi Kartı Nasıl Çalışır?

Kredi kartı nasıl çalışır?


Kredi kartı, bankaların müşterilerine verdiği, nakit para kullanımı gereksinimini ortadan kaldıran alışveriş aracıdır. Kredi kartları kişiye özeldir. POS cihazlarında ve ATM’lerde kullanılabilir. Günümüzde internet alışverişinde kullanımı da oldukça yaygınlaşmıştır.

Kredi Kartı Hesap Özeti Nedir?

Kredi kartı alışveriş ödemeleri ile ATM’lerden nakit para çekimi için kullanılır ve taksitli ödeme olanağı sunar. Kredi kartı için bankalar müşterilerine 30 günlük bir harcama süresi sunar. Bu 30 gün sonunda hesap özeti müşteriye iletilir. Hesap özetine internet bankacılığı kullanılarak ta ulaşmak mümkündür.

Hesap özetinde 30 gün içerisinde yapılan alışverişler, taksitli harcama var ise içerisinde bulunulan ayda ödenmesi gereken taksitler detaylı bir şekilde görülebilir. Harcanan tutarının bankaya geri ödenmesi için ortalama 10 gün süre bankalar tarafından müşterilere sunulmuştur.

Kredi Kartı Asgari Ödeme Tutarı Nedir?

Kredi kartı ile 30 gün içerisinde yapılan harcamalar hesap özeti ile belirlenmiş olur. Hesap özetinde iki ödeme miktarı belirtilir. Birisi ödenmesi gereken toplam tutar, diğeri de ödenmesi gereken asgari tutardır. Ödenmesi gereken asgari tutar, kredi kartı ile 30 gün içerisinde yapılan harcamaların toplam tutarının çoğunlukla ödenmesi gereken toplam tutarın üçte biri olarak belirlenir. Ödenmesi gereken asgari tutar bankanın verdiği 10 gün süre içerisinde muhakkak ödenmesi gereken tutardır.

Ödenmemesi halinde banka tarafından ödemenin geciktiği her gün için faiz uygulanır. Kredi kartı kullanımı günümüzde oldukça yaygınlaşmış ve nakit paraya alternatif olmuştur. Ayrıca bu sayede kayıt dışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçişte çok büyük bir etken olmuştur. Ancak kredi kartı kullanımı rahat olduğu kadar da kontrol gerektirir. Vadesinde ödenmeyen borçlar sonucunda faizlerin eklenmesi beraberinde fon ve vergilerinde yükü ile kredi kartı borçları çığ gibi büyümektedir.

Her banka müşterilerini kredi kartları kampanyalarıyla ilgili bilgi vermektedir. Türkiye’ de kredi kartları ile ilgili her türlü faaliyet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından denetlenmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu resmi internet sitesinden Türkiye’ deki tüm bankalar tarafından müşterilere sunulan kredi kartlarının faiz oranları ve faiz hesaplama yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiye ulaşılabilir.

"Kredi Kartı Nasıl Çalışır?"' yorum yapınız

Yorum Gönder

Bu blogta yorum yapan kullanıcıların yorumlarından sitemiz sorumlu değildir. Lütfen yorumlarda Telefon ve iletişim bilgisi vermeyelim.