Konut Şatışında Rekor Kırıldı

05:01
Konut Şatışında Rekor Kırıldı

Türkiye genelinde 2016 yılında satılan konut sayısı rekor kırdı. Yapılan konur satışları kredilerdeki düşen faizlerin etkisiyle iyice katlandı. Toplam yapılan konut şatışı önceki yıla oranla yüzde 4 artarak 1.341.543 bin adet konuta ulaştı. Ülkemizde meydana gelen üzücü hadiselere rağmen konut satışının artması ekonomimize de moral oldu.

Konut Şatışlarının Artmasındaki Büyük Etken Düşen Faizler

Geçtiğimiz yılda konut satışlarının artmasının başlıca nedenleri arasında kredili konut satışlarındaki faiz oranının yüzde 1’in altına düşmesidir. Markalı konutların yüzde 0.75 faizle satılması, konut kredisi oranlarının yüzde 75’ten 80’e çıkarılmasında artışları etkileyen faktörler arasındadır.

Kredili Ev Alımlarıda Arttı

Devletimizin çağrısıyla konut kredisi için faizlerini düşüren bankalar sayesinde konut satışları hızla artışa geçti. 2016 yılında ipotekli ev şatış sayısı ise 449.508 konut civarında. Toplam ev satışlarındaki kredi ile ev satış oranı ise 33,5 oldu. 2016’da satılan toplam konutun 631.686’sı yeni yapılan konutlar olurken, 709.767’sini ikinci el olarak satılan konutlar oluşturdu.

Yabancılara Satılan Konut Sayısı

Türkiye genelinde 2016 yılı verilerine baktığımızda ise yabancılara yapılan konut satışının %20 dolaylarında düştüğü görülüyor. Bunda ki büyük etkeni ise uzamanlar ülkemizin atlattığı büyük badirelere bağlamaktadır. Devletin yeni açıkladığı 1 milyon dolar değerinde konut alımı yapanlara vatandaşlık vereceğini açıklaması, 2017 yılı için yabancılara yapılan konut satışının artacağını beklentisini güçlendirdi. Yabancılara yapılan konut satışları yapılan iller arasında birincilik ise gene İstanbul’un, İstanbul’dan sonra ise Antalya ve Aydın en çok yabancılara konut satışı yapılan iller arasındadır.

2017 Yılı İçin Konut Satışı Hedefleri

Türkiye’nin önde gelen inşaat firmaların yönetim kurulu başkanlarının açıklamalara göre 2016 yılının ülkemiz için zor bir yıl olmasına rağmen konut satışında rekor satış gerçekleştiğini belirtti. Firmaların ülkemizin konut sektörüne yaptığı girişimler sayesinde 2017 yılında da konut satışında yükseliş olacağınız söylemektedirler. 2017 yılında firmaların genel olarak satış hedefleri 1,5 milyon konuttur. Bu hedeflerin ülkemizin girişimleriyle gerçekleşeceğini söylemektedirler.

"Konut Şatışında Rekor Kırıldı"' yorum yapınız

Yorum Gönder

Bu blogta yorum yapan kullanıcıların yorumlarından sitemiz sorumlu değildir. Lütfen yorumlarda Telefon ve iletişim bilgisi vermeyelim.