İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir?

14:00

İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir?

İhtiyaç Kredisi Masrafları

Ülkemizin ekonomik buhranında dolayı uzun bir süredir her türlü gelire sahip olan tüketiciler en ufak bir ihtiyaçlarında bile kredi kullanır hale geldiler. Kredi almadan önce öncelikle faiz oranlarına bakan tüketiciler, ihtiyaçlarını karşılamak için aldıkları kredinin eline geçen miktarına baktıkları zaman karşısında miktarın azaldığını görüyorlar. Bu azalmanın sebebi ise her kredi ürünün özel olarak belirlendiği kredi masraflarından oluşuyor.
Günümüzde en çok kullanılan banka ürünü kuşkusuz ki ihtiyaç kredisidir. Bankalardan ihtiyaç kredisi aldığınız zaman farkında olmadan birtakım gizli masrafları da karşılamış oluyorsunuz. Hemen hemen her kredi tipinde yer alan ve ihtiyaç kredisi masrafları nelerdir sorusuna cevap vermek gerekirse; dosya masrafı, kredi tahsis ve evrak inceleme ücreti bunlardan sadece birkaçıdır. Ancak bankalar müşterilerine daha çok kolaylık sağlayabilmek ve rekabet koşulları nedeniyle bu masrafların hepsini kredi çekenlerden almak yerine sadece bir ya da iki tanesinden masraf ücreti almayı tercih ediyorlar.

Dosya Masraflarının Krediler Üzerindeki Etkisi

Kuşkusuz dosya masraflarının krediler üzerindeki etkisi tartışılmaz sadece tüketiciyi etkiliyor. Bu etkinin tüketiciyi en az şekilde etkilemesini tüketici tarafından belirlenen iki nokta belirliyor. Tüketiciler bankalardan alacakları kredi öncesinde faiz oranlarını incelemesinin ardından mutlaka yıllık maliyet oranları olarak adlandırılan oranları da incelemelilerdir. Bunun sebebi yıllık maliyet oranları olarak adlandırılan bu masrafların tümü çekeceğiniz kredinin faiz oranlarını direkt olarak etkilemesinden dolayıdır. Bunu bir örnek vererek açıklayacak olursak eğer, çekmek istediğiniz kredinin faiz oranı 1,09 iken üzerine belirttiğimiz masraflarda eklendiği zaman oran birden 1,19 ile 1,26’ya kadar seyredebiliyor.
Bahsini geçirdiğimiz bu yıllık maliyet oranları, tüketiciler kredi çekmeden öncede görebilirler. Tüketicilerin şikâyetleri üzerine Tüketici Hakları ve Bankacılık Düzeleme Denetleme Kurulu’nun ortak olarak bu yıllık maliyet oranlarının kredi çekmek isteyen tüketicilerden gizlendiği düşüncesiyle ortada bir aldatmaca olduğu düşüncesi ile sabit bir karara varıldı. Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından alınan karar gereğince bankaların resmi internet siteleri üzerinden yıllık maliyet oranlarını kolaylıkla görebilirsiniz.

"İhtiyaç Kredisi Masrafları Nelerdir?"' yorum yapınız

Yorum Gönder

Bu blogta yorum yapan kullanıcıların yorumlarından sitemiz sorumlu değildir. Lütfen yorumlarda Telefon ve iletişim bilgisi vermeyelim.