Kobi ve Esnaf Kredileri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

06:56
Kobi ve Esnaf Kredileri Çeşitleri


Kobi ve Esnaf Kredileri

Kobi kelime anlamı olarak bakıldığı takdirde küçük ve ya orta boy işletmeler için bankalar tarafından kredi ürünleri sunmak için yapılmış bir hizmet türüdür. Kobi kredilerinden faydalanabilmek için öncelikle ihtiyacınıza uygun kredi çeşitlerini, faiz oranlarını ve vade miktarı karşılaştırarak araştırma yapılmalıdır. Kobilere hizmet vermek amacıyla genellikle, taksitli ticari kredi, spot ve rotatif kredi, iskonto yani iştira kredisi, kredili mevduat hesabı, taşıt kredisi ve ya taşıt kredisi olarak hizmetlere ayrılmaktadır.

Kobi Kredisi Çeşitleri Nelerdir? 

Kobi kredileri çeşitleri bakımından birçok alt kollara ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de taksitli ticari kredi, kobilerin mal alımları için ve ya işletmelerinin genel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bankalar tarafından tahsis edilmektedir. Kobilerin alım satım yapmalarından dolayı ortaya çıkan vadelerinden dolayı nakit ihtiyacı gündeme gelen işletmeler bu ihtiyaç çok uzun süreli bir kredi değilse kendilerine finansman sağlayabilirler. Kobiler için olan bu krediler genel olarak 36 ay vadeli kullandırılır. Kobiler ve bankalar arasında kredi taksitleri ödeme planı banka tarafından belirlenir.
Rotatif ve spot kredi, kobilerin kısa süren nakit ihtiyaçlarının karşılanmasına olanak sağlamaktadır. Rotatif kredi kullanım tarihinden başlar ve günlük borç üzerinden faiz işlemine konulur.  Dönem sonlarında mart, haziran, eylül ve aralık aylarında faiz tahakkuk eder. Tahakkuk etmesinin ardından müşteri tarafından ödenmektedir. Genellikle 3 ay ve 6 ay vadeli olarak kullanılır. Vadenin sonunda mutlaka anapara ve faiz kapatılarak işlem sonlandırılmalıdır.
Kobilerin bir diğer kullanmış oldukları kredili mevduat hesabı, günlük borç bakiyelerinin üzerinden işletilir. Her ayın sonunda mutlaka faizi tahakkuk eden bir kredi çeşididir. Rotatif krediden bir farkı ise aylık olarak tahakkuk etmesi, 1 gün süreyle kullanılabiliyor olmasıdır. ATM ve ya internet üzerinden istenildiği zaman talimata gerek olmadan kredinin kapatılabilme esnekliği sunulmaktadır.
İskonto ve ya iştira kredisi olarak adlandırılan bu kredi türünde, kobiler tarafından yapılan çek ile satışların sonucunda vade uyumsuzluğu ya da nakit ihtiyacından dolayı ortaya çıkan kredi ihtiyacıdır. İşletmeler çekin vadesinden önce banka ile nakde çevirme işlemidir. Bankalar 6 ay ve ya daha fazla vadeli çekleri teminat olarak kabul etmezler. Daha kısa vadeli çekleri kabul ederler.

"Kobi ve Esnaf Kredileri Nedir? Çeşitleri Nelerdir?"' yorum yapınız

Yorum Gönder

Bu blogta yorum yapan kullanıcıların yorumlarından sitemiz sorumlu değildir. Lütfen yorumlarda Telefon ve iletişim bilgisi vermeyelim.