Döviz Neden Yükselir Neden Düşer?

07:41
Döviz Neden Yükselir Neden Düşer

Dövizde Dalgalanma Neden Olur?

Ülke ekonomisi olarak çok büyük çalkantı olduğumuz şu günler döviz piyasası oldukça hareketli olduğu söylenebilir. İnsanların en çok merak edip araştırdığı bir konu olan döviz piyasalarının neye göre artıp neye göre azaldığı hususudur. Bu değişimin sebebini sizler için bu yazımızda derledik.
Döviz piyasalarındaki kurların sürekli değişkenlik göstermesi, piyasadaki kişilerin taleplerine göre şekil alır. Bunu da şöyle açıklayacak olursak eğer hangi para birimine talep daha çoksa kur,  bu talep doğrultusunda şekil alacaktır. Talepler doğrultusunda piyasalardaki paritelerin değişiklik göstermesi ile para birimlerinin değer kazanması oldukça normaldir. Bununla aynı orantıda seyrettiği için talep azaldığından dolayı da para da değer kaybeder. Çünkü az miktarda bulunan dövize talep oldukça fazladır. Yani, iç piyasalardaki döviz ihtiyacı bir şekilde karşılanamıyorsa bu hususta dövizin değerini artmaktadır.  Bir ülkeye döviz girebilmesi için belli başlı yollar ile sağlanır. Bunlar turizm, ihracat ve üretim ile sağlanmaktadır.
Döviz kurlarındaki değişimin tek sebebi sizlere bahsettiğimiz talep dengesizliği değil tabi ki de. Bu döviz piyasalarının bir de görünmeyen yüzü olarak tabir ettiğimiz siyaset faktörü de vardır. Ülkede yaşanan siyasi krizler ülkenin milli para ve döviz piyasalarını da yakından ilgilendirir. Ülkede yaşanan siyasi sorunlar borsa endeksini etkilediği için bir diğer adım olarak da döviz piyasalarını derinden etkiler. Eksilerde seyrederek işlem gören döviz ve borsa piyasalarının değişkenlik göstermesine neden olur.
Döviz kurlarındaki değişimi sizler için bir örnek ile anlatacak olursak eğer A,B ve C kişilerinin olduğu üç kişilik bir piyasa kuralım. Bu piyasada 1 Euro’yu 2 TL olarak varsayarsak eğer 500 Euro’su olan A, dövizini kullanarak Türk Lirası almak istemektedir. Buna göre elinde A kişisi elindeki parayla 1000 TL alabilir. B ve C kişileri ise ellerindeki 1000’er Türk Lirası ile de Euro almak istiyorlar. 1000 TL, 500 Euro’ya denk geliyor. Bu piyasaya bakıldığında TL’ye çevrilmek istenen toplamda 500 Euro ve Euro’ya çevrilmek istenen 2000 Türk Lirası bulunmaktadır. Buna göre piyasada toplam yer alan para miktarı 2000 TL ve 500 Euro’dur.
Piyasadaki 500 Euro 1000 TL’ye denk geliyor. Hem B’nin hem de C’nin talebini karşılayabilecek bir Euro miktarı piyasada olmadığı için Euro değer kazanıyor.

"Döviz Neden Yükselir Neden Düşer?"' yorum yapınız

Yorum Gönder

Bu blogta yorum yapan kullanıcıların yorumlarından sitemiz sorumlu değildir. Lütfen yorumlarda Telefon ve iletişim bilgisi vermeyelim.