Altın Fiyatları Neden Dalgalanıyor? Fiyatların Yükselip Düşmesinin Sebepleri

12:27

Altın Fiyatları Neden Dalgalanıyor?


Altın Fiyatları Neden Dalgalanıyor? 

Yıllardır altın bir yatırım aracı ve ya ziynet eşyası olarak gözükmektedir. Ancak altın sadece ziynet eşyası ve ya bir yatırım aracı değildir. Altın yıllardır borsa ve finans piyasasına yön veren güçlü ve değerli bir yapı taşıdır. 2008 yıllarında başlayan ani dalgalanmalar ve yükseliş beraberinde yatırımcıların yüksek kazançlar elde ettiği bir maden haline gelmiştir. 2013 yılında ise ardı ardına gelen dalgalanmalar sebebiyle altın büyük bir değer kaybetmiştir.

Altın Fiyatlarında ki Dalgalanmaların Sebebi

Altın fiyatlarında ki bu dalgalanmaların en basit sebebi arz ve talep olduğu düşünülebilir ancak bu iki faktörü tetikleyen de birçok neden vardır. Hükümetlerde yaşanan siyasi ve ekonomik krizler, para birimlerinde meydana gelen inişler ve çıkışlar, ülkelerin merkez bankalarının uyguladığı politikalar altın piyasasında ki dalgalanmaya sebep olabilir.

Ülkedeki Olayların Altın Piyasasını Etkiler mi?

Ülkelerde yaşanan siyasi ve ekonomik krizler enflasyon ve faiz oranlarında artış gösterir. Bu sebeple tüketicilerin alım güçleri zayıflar ve dalgalanmalar meydana gelir. Tüketicinin alım gücü azaldığında ise ülkenin yerel para biriminin değeri azalır ve ülkeye döviz girişi artmaya başlar. Yerel para birimine olan değer ve güven azaldığı için yatırımcılar ilk güvenli olarak gördükleri altına yatırım yaparlar. Kriz, kaos gibi dönemlerde altına güven duyulmasının en büyük sebebi ülkelerin merkez bankalarının rezervlerinde her zaman altın bulunmasıdır.
Kaos ve kriz dönemlerinde yatırımcıların altına yönelmesinden dolayı pek tabi altın fiyatlarında yükselişler meydana gelmektedir. Yatırımcılar altına yatırım yaptıktan sonra yükselen altın piyasası nedeniyle gümüşe yatırım yaparlar. Gümüş ve altın piyasası arasında da bir bağlantı oluşur.
Altın piyasalarda Amerikan doları üzerinden işlem görmektedir. Dolarda olası bir değişiklikler nedeniyle altın direkt olarak etkilenir ve dalgalanmalar meydana gelir. Altın ve dolar arasında ters bir ilişki vardır. Yani dolar değer kazandığı zaman altın değer kaybeder.

"Altın Fiyatları Neden Dalgalanıyor? Fiyatların Yükselip Düşmesinin Sebepleri"' yorum yapınız

Yorum Gönder

Bu blogta yorum yapan kullanıcıların yorumlarından sitemiz sorumlu değildir. Lütfen yorumlarda Telefon ve iletişim bilgisi vermeyelim.